Kostel sv. Mikuláše jehož počátky sahají až do 14. století a rodová krypta hrabat Vetterů z Lilie. Při kostelní zdi zachovány cenné náhrobky Vetterů z Lilie.
Průčelí hrobky Vetterů z Lilie
V pozadí vyčnívá věž kostela sv. Mikuláše
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Kostel sv. Mikuláše s rodinnou hrobkou, kryptou šlechtického rodu hrabat Vatterů z Lilie se nachází na návrší v severní části obce Albrechtičky. Hraběcí rodina Vetterů z Lilie, která panství pod něž spadaly i Albrechtičky vlastnila, a jejíž příslušníci sídlili na nedalekém zámku v Nové Horce, si na úpatí kostelního kopce, vlevo od kamenných schodů ke kostelu, zbudovala rodinnou hrobku. O stavbu hrobky se přičinil hrabě Felix Vetter (1830 - 1913). Rodina Vetterů odvozovala svůj původ od vedlejší větve rodu z Valois, o čemž svědčí i erb rodu s bourbonskou lilií. Ve Štýrsku, kde větev rodu přišla za dob Maxmiliána I., přeměnila své ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 11.4. 2006

Historie kostela sv. Mikuláše
    Doba založení kostela není přesně známa, avšak již v roce 1411 stála na návrší zvaném "Kostelní kopec" (snad současné místo kostela)kaple a hřbitov. V 15. století byla k této kapli přistavěna kostelní loď, čímž vznikl nový prostornější kostel. Podobu, jakou má dnes, však kostel získal až v letech 1890 - 1892, kdy byl starý kostel částečně zbořen a na jeho místě postaven nový.
    Jan P. Štěpánek, web, 10.4. 2006

61-62 Ostravsko