Založen ve 13. stol. olomouckým biskupem Brunem. Rozšiřován, upravován a rekonstruován až do 19. stol. Biskup Pavlovský renesančně upravil interiéry, kardinál Schratenbach přistavěl barokní pohřební kapli P. Marie, Maxmilián Somerau-Beckh regotizoval.
kostel sv. Mořice
foceno ze zámecké věže
Graficke pismenko Mohutný chrám sv. Mořice nedaleko zámku v Kroměříži nadchne každého milovníka památek. Je to skutečný poklad gotické architektury. Byl založen ve století třináctém olomouckým biskupem Brunem. Byl rozšiřován, upravován a rekonstruován až do devatenáctého století. Každá epocha zde zanechala na sebe památku. Z olomouckých biskupů, kteří se nejvíce zapsali do historie chrámu, lze jmenovat Bruna-třinácté století, Jan Volek-čtrnácté století, Stanislav Thurzo-obnova po husitských válkách, Stanislav Pavlovský-renesanční úprava interiérů, Karel Lichtenštejn-oprava po válce třicetileté, kardinál Schratenbach-barokní pohřební kaple P. Marie, Maxmilián Somerau-Beckh-regotizace chrámu.

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)