Terénní pozůstatky patně nejstaršího šlechtického sídla ve Studénce - středověké tvrze. Kruhová vyvýšenina jádra tvrze se nachází v zámeckém parku, několik desítek metrů západně od Nového zámku.
Terénní náznak hrany původní tvrze ve Studénce.
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Jen několik desítek metrů (cca 60 - 80 m) západním směrem od Nového zámku ve Studénce se v zámeckém parku krčí pod kuranami mohutných stromů terénní pozůstatky patrně nejstaršího sídla ve Studénce - středověké gotické tvrze. Místo původní středověké tvrze bylo lokalizováno teprve nedávno na základě starších zápisků v kronice panem Jiřím Tichánkem. Jádro tvrze tvořila patně kruhová plošina jádra, široká dnes cca 8 - 11 m, se znatelnou hranou svahu na východě a severu, převýšená od okolního terénu o cca 50 - 80 cm. Podle jiných podobných staveb lze kolem tohoto jádra typu motte (materiál získaný při hloubení příkopu byl použit k navršení pahorku jádra) předpokládat ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 9.4. 2006

61-62 Ostravsko