Hrady.cz
Tvrz přestavěná na zámek. Rytíř Jan z Minetti r.1729 přestavěl tvrz na barokní zámek. R.1838 hrabata z Rumerskirchu, opravili zámek. R.1904 Richard Fiedler přestavět zámek do dnešní podoby.
Zámek ze západní strany
© Pavel Vítek 04/2006
Graficke pismenko Městys Větrný Jeníkov se nachází 13 km severozápadně od Jihlavy. Dostupný je z dálnice D1, výjezd Větrný Jeníkov a nebo autobusem z Jihlavy.
Zámek o třech jednopatrových křídlech, ukončených mansardovými střechami, vytváří svými souběžnými křídly dvůr, na který navazuje park. Zámek je doposud na západní straně ohrazen plotem z železných prutů. Před průčelím do náměstí je dvoukřídlá brána s tepanými stylizovanými listy.
Zámek je v majetku obce Větrný Jeníkov a je v něm umístěn Úřad městyse.

historie

První písemná zmínka o Jeníkově pochází z r. 1226 na listině papeže Honoria III. Želivský klášter byl první jeníkovskou vrchností, která se zde udržela bezmála 200 let. Ve 14. století byl povýšen na městys s právem užívat znak Opevněná tvrz byla v Jeníkově vybudována někdy v první polovině 13. století V pol. l5. století se Jeníkov stává majetkem významného rodu Trčků z Lípy. Jejich panství zde trvalo celých 144 let. Od r. 1572 je poprvé uváděn