Ocelový nýtovaný obloukový most přes řeku Ostravici. Vyroben r. 1913 Vítkovickými železárnami, autor projekti Ing. Bleich. Stojí na místě zříceného Říšského mostu. V r. 1945 při osvobozovacích bojích zachráněn Milošem Sýkorou, který zde padl.
Celkový pohled na Sýkorův most z vyhlídkové radniční věže.
Graficke pismenko Tato významná technická památka nemá sice cokoliv společného s těžbou černého uhlí ani těžkým průmyslem, jak by se dalo u Ostravy očekávat, ale neodmyslitelně ke koloritu tohoto města patří – Sýkorův most. Ocelový nýtovaný most o jednom oblouku stojí od roku 1913 na místě bývalého řetězového, tzv. Říšského mostu, a spojuje Moravskou a Slezskou část Ostravy přes řeku Ostravici. Stavbě dnešního ocelového mostu předcházela tragická nehoda, kdy řetězový most z let 1847 – 1851 nevydržel přejezd jízdního oddílu, který most natolik rozkmital, až se zřítil a vzal sebou mnoho lidských životů. Do života Ostravanů zasáhl most výrazněji až při osvobozování města ...

Popis Sýkorova mostu
    Sýkorův most má ocelový příhradový oblouk o rozpětí 60 metrů a vzepětí 7 metrů. Celková délka mostu činí 92 metrů, jeho šířka (včetně dvou 3 metry širokých chodníků) je 16 metrů. Most, vyrobený zdejšími slavnými Vítkovickými železárnami podle projektu Ing. Bleicha, byl celkově rekonstruován v roce 1979. Má poměrně dlouhé předpolí - asi 15 metrů.
    Jan P. Štěpánek, web, 7.4. 2006