Moje místa 0
Radnice ostravského městského obvodu Slezská Ostrava. Historizující neorenesanční budova z let 1911 - 1913 podle návrhu V. Šulce nad pravým břehem řeky Ostravice.
Průčelí radnice.
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Budova radnice bývalého samostatného města Slezské (Polské) Ostravy, dnes jednoho z městských obvodů Ostravy, se nachází ve svahu nad pravým břehem řeky Ostravice, poblíže známého Sýkorova mostu. Výrazná bílá historizující budova byla vystavěna v letech 1911 - 1913 v neorenesančním slohu podle návrhu V. Šulce v těsné blízkosti tehdejší staré radnice Slezské Ostravy. Budovu zdobí na dvou stranách výrazné ornamentální štíty s balustrádou. Do nároží budovy, obrácené k Sýkorovu mostu je vkomponovaná pěti patrová nárožní hranolová věž doplněná ve druhém patře nárožním arkýřem. V době vzniku Československé republiky sloužila budova kromě sídla obecní správy ...