R.1565 Karel z Vartemberka místo původní tvrze postavil renesanční zámek. Poč.18. stol. za Ferdinanda Ignáce Desfourse upraven v barokně. Kol.r.1810 František Zachariáš Rtimisch přestavěl empírově. Poč.20.stol. upraven v secesně.
Celkový pohled na zámek
© Pavel Vítek 04/2006
Graficke pismenko Malá Skála leží 5 km západně od Železného Brodu. Známé rekreační středisko se nachází na severním okraji chráněné krajinné oblasti Český ráj. Leží v malebném údolí řeky Jizery, obklopeno typickými dominantami Pantheonu a hřebene Suchých skal. Pro množství přírodních krás i kulturního bohatství bývá často nazýváno Perlou Českého ráje. K turistickým zajímavostem v blízkém okolí patří skalní bludiště Drábovna, Kalich a Chléviště nebo zřícenina hradu Zbirohy. Za pozornost stojí také hrad Frýdštejn či rozhledna na Kopanině. Zámek se nachází ve svahu nad pravým břehem Jizery. Jednopatrový zámek obdélníkového půdorysu je vstupním průčelím s balkónem orientován ...

historie

Když začal být nedaleký hrad Vranov pro pobyt vrchnosti nevyhovující, byla nedaleko v údolí řeky Jizery postavena tvrz, která se stala centrem panství. První zmínky o Malé Skále pocházejí z roku 1422. Tehdy byla v držení Valdštejnů ze štěpanické větve V r. 1538 koupil panství od Karla Felixe z Valdštejna Jan z Vartemberka a spojil je s Hrubým Rohozcem. R. 1543, po smrti Jana z Vartemberka, zdědil panství jeho syn Adam a v r. 1565 Janův vnuk