Hrady.cz
Věžovitá tvrz vystavěna poč.14.st. V r.1437 pustá. Třípodlažní věž ze silného lomového zdiva ze střílnami a barokními okny. Opravena r.1699. Při opravě r.1870 osazena nová střecha. R.1992 zhotovena měděná střecha, nová okna, dveře a nová fasáda.
Věž tvze od západu
Graficke pismenko Ves Tuklaty se nachází 7 km západně od Českého Brodu. Dostupná je z železniční zastávky Tuklaty na trati Praha – Kolín. První písemná zmínka o obci pochází z 13. století. Ves, původně Tukleky, ještě dříve Havraň, patřila Zbraslavovi, který ji někdy před r. 1205 daroval bebediktinskému klášteru sv. Jana Křtitele na Ostrově u Davle. Pravidelné záznamy v kronikách jsou vedeny od roku 1669. O místní věžovité tvrzi, která byla pravděpodobně vystavěna počátkem 14. století, je první zmínka r. 1400. Jak naznačuje vlastnictví patronátního práva k tuklatskému kostelu, patřily Tuklaty v r. 1358 pravděpodobně Šimonovi z Roztok. A od r. 1374 jeho ...

O Prokopovi Velikém
    Od r. 1396 byl vlastníkem tvrze Jindřich Pusch z Cách (Aachen), strýc Prokopa Velikého – Holého. Husitský vojevůdce zde často pobýval na návštěvě. Z oken věže sledoval ohně bitvy u Lipan den 30. května 1434. Pověst říká, že zde Prokop hledal záchranu. Byl však nedaleko vsi svými pronásledovateli dostižen, přinucen k pokleku a k poslední motlitbě. Odtud pochází dřívější název obce, Tukleky. Původní název obce byl Havraň.