Moje místa 0
Středověká tvrz patrně z počátku 14. stol. Po tvrzi nesl název rod Skrbenských z Hříště. Od poloviny 17. století ztratila residenční funkci a sloužila hospodářským a vytovým účelům. Bytovým účelům slouží tvrz dodnes.
tvrz ve Skrbni
na obrázku vlevo je socha sv. Floriana od známého olomouckého kameníka Václava Rendera, která stála původně na Dolním náměstí v Olomouci
Graficke pismenko Centrální budova statku uprostřed vsi skrývá hmotu staré tvrze. Pozoruhodné jsou zejména zachovalé architektonické detaily jako renesanční okna, portál s erby majitelů nebo prosté renesanční schodiště v hale přízemí.
Další blízkou zajímavostí je Hradisko - pravěké hradiště v těsné blízkosti obce, 3 opravená boží muka na okrajích obce a překrásná socha sv. Floriana od známého olomouckého kameníka Václava Rendera, která stála původně na místě dnešní Jupiterovy kašny na Dolním náměstí v Olomouci.
Jakub Ivánek, 2.4. 2006

historie

Ves Skrbeň se poprvé připomíná už v r. 1174. Založení zdejší tvrze se klade do počátku 14. stol., kdy se po obci psal rod zdejších zemanů. Její umístění na návrší Hradisko při obci je však nepravděpodobné, to je zbytkem pravěkého osídlení. Tvrz zřejmě už tehdy stála uprostřed obce, obklopena příkopy a rybníky, z nichž mnohé se kolem vsi rozprostíraly až hluboko do novověku. Počátky dnešní tvrze spadají do poloviny 15. stol. Nejznámějším

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Severní Morava., 2.4. 2006