Synagoga postavena Štěpánem Walserem r.1855, napodobuje asyrskobabylonskou architekturu. Devastace během 2.světové války. Do r.1989 sklad Spojených kartáčoven Pelhřimov. Po převodu do vlastnictví Židovské náboženské obce zahájeny zabezpečovací práce.
Nově opravená synagoga v Nové Cerekvi
Graficke pismenko Synagoga je komplexně restaurovaná a zpřístupněná (na vstupné). V r. 2016 zde byla i výstava o historii synagog v Čechách. Součástí prohlídky je i návštěva blízkého židovského hřbitova.
Helena Dvořáková , 15.10. 2016

historie

Obec Nová Cerekev se nachází 8 km západně od Pelhřimova. Leží na železniční trati Jihlava – Pelhřimov – Tábor a na silnici I/19 Pelhřimov – Tábor. Ve městě najdeme zajímavou stavbu židovské synagogy, která napodobuje asyrskobabylonskou architekturu. Byla postavena stavitelem Štěpánem Walserem v r. 1855, v místech původní dřevěné synagogy v romanticko-pseudomaurském slohu. Devastace synagogy nastala během 2. světové války, kdy německá armáda

Jedinečná synagoga v Nové Cerekvi poblíž Pelhřimova
    Předměstská židovská čtvrť v Nové Cerkvi se nachází v severní části městečka v okolí Rubešovy ulice. Židé zde žili od první poloviny 16. století. V roce 1895 měla Nová Cerekev 1223 obyvatel, z toho 109 Židů. V současné době již žádný člen ani potomek členů židovské obce v Nové Cerekvi nežije. V roce 1905 byla synagoga opravena a dne 10. 9. 1905 mohl oznámit předseda Izraelské náboženské obce v Pelhřimově Benedikt Hermann slavnost svěcení

Cestovní ruch Pelhřimov / původní text Mgr. Hodíková předsedkyně sdružení), 9.11. 2009

popis

Synagoga v Nové Cerekvi napodobuje asyrskobabylonskou architekturu. Byla postavena Štěpánem Walserem v roce 1855 v místech původní dřevěné synagogy v romanticko pseudomaurském slohu. Je jediná svého druhu ve střední Evropě. Je to mohutná jednolodní stavba se dvěma masivními hranolovými věžemi v západním průčelí, se stupňovitým štítem, hodinami a půlkruhově zakončenými okny. Věže jsou zdobeny pevnostními motivy cimbuří a falešných střílen.

židovské památky
     Pelhřimov  (PE)