Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Stránecká Zhoř
Hrady.cz
Jan starší Stránecký ze Stránce r.1562 přestavěl tvrz na renesanční zámek. Dochoval se v nezměněné podobě dodnes. Čtyřkřídlá budova se čtvercovou dispozicí okolo nádvoří. Staveba inspirovaná italským kastelem.
Graficke pismenko Dochovaný unikát mezi renesančními zámky na Moravě ležící v nevelké vsi Stránecká Zhoř, vzdálené jen několik kilometrů od Velkého Meziříčí.
Zámek je už více než jedno století v dezolátním stavu, avšak zásluhou Řádu rytířů Kristových se nedávno objevila naděje na jeho rekonstrukci.
Jakub Ivánek, 1.4. 2006

historie zámku
    Tvrz ve Stránecké Zhoři se připomíná už na konci 14. stol. Ve druhé polovině 15. stol. byla přebudována v pozdně gotickém slohu (dodnes se dochovala pozdně gotická obdélná okna s kamenným ostěním). V r. 1557 tvrz se vsí získal Jan starší Stránecký ze Stránce, podle něhož se ves začala psát Stránecká Zhoř. Ten také asi v r. 1562 zahájil přestavbu tvrze v renesanční zámek, který se dochoval v celkem nezměněné podobě dodnes. Jde o patrovou

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Jižní Morava. + Hrabec, Josef: Kouzlo venkovského zámečku. Brána památek 2/2005., 1.4. 2006