Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Litýš, Liběšice

hrad Litýš

Soběnice
Hrad založen kolem r. 1422 katolíkem Zikmundem z Vartenberka na ochranu panství před protějším Žižkovým Kalichem. V 1. pol. 16. stol. zůstal opuštěn.
Graficke pismenko Nedaleko Kotelic se tyčí kopec Litýš, na kterém stával hrad. Na místo nevede žádná turistická cesta, a tak je nutné se vydat střemhlav do kopce. Ve výšce 435,3 m nad mořen naleznete skromné zbytky zdí hradu.
28.5. 2002

historie

Východně nad vsí Kotelicemi, která patřila až do r. 1337 (kdy je doložena poprvé) ke komendě německých rytířů v Býčkovicích, se vypíná zarostlý kuželovitý vrch, na němž jsou zachovány zříceniny středověkého, dobře opevněného a strategicky důležitého hradu Litýše. K hradu vedla od jihu dodnes zachovaná cesta, jež se otáčí kolem celého vrchu a vstupuje pak ze západu na vrchol, kde stál hrad. Celý vrchol obklopuje hluboký příkop – až na severní