Hrady.cz
Novogotický kostel postavený v letech 1906 až 1907. Jedná se o podélnou jednolodní stavbu postavenou částečně z režných a částečně z glazovaných cihel. Hranolová věž dosahuje výšky 75 m. Jméno projektanta není jednoznačně známo.
Od jihovýchodu
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Obec Ludgeřovice leží v těsném sousedství krajského města Ostravy, ale již na území okresu Opava. Je pěkně protáhlá a dlouho sleduje při severní straně silnici I/58 z Ostravy na Hlučín. Pokud odbočíte ze silnice I/58 směrem na Markvartice a Šilheřovice vjedete do obce právě v místě, kde stojí kostel sv. Mikuláše. Okolo místa, kde stojí dnešní kostel vedla "Stará cesta" z hradu Landeku do Hlučína právě přes Ludgeřovice.
Kostel je nepochybně dominantou obce, zejména pak jeho věž vysoká 75 m.

Popis kostela sv. Mikuláše
    Dnešní kostel z počátku 20. stol. (1906-1907) postavený v novogotickém slohu. Jedná se o podélnou jednolodní stavbu postavenou částečně z režných a částečně z glazovaných cihel. Loď uzavírá polygonální kněžiště, po stranách kostela jsou sakristie a kaple, v patře kostela oratoř. Na severovýchodní straně hranolová věž se zvonicí. Zařízení kostela je též novogotické.
    L.P./Samek B., Umělecké památky Moravy a Slezska, Academia 1999, svazek 2., str. 422, 31.3. 2006
    Historie kostela sv. Mikuláše
    Ludgeřovice jsou vzpomínány v listině z roku 1303. Listina je uložena v archivu v Hlučíně. V té době snad již v Ludgeřicích stával dřevěný kostel v místě, kde se dnes nachází škola. Druhý kostel, který údajně stál v místech, kde dnes stojí kříž u kostela, jehož zakládací listina je z roku 1522, byl podle jedněch autorů zbořen snad v roce 1798. Podle jiných byl naopak tohoto roku teprve postaven. Jisté je, že základy dnešního kostela byly

L.P. (čerpáno z více materiálů), 31.3. 2006