Žermanický lom – přírodní památka – představuje v okolní kulturní krajině velmi významné biocentrum s mokřady, které jsou stanovištěm mnoha druhů rostlin a živočichů, které se již v běžné přírodě nevyskytují.
Celkový pohled na lokalitu Žermanického lomu.
© Jan P. Štěpánek 03/2006
Žermanický lom – přírodní památka – vznikl poměrně nedávno. Až při stavbě zdejší slavné Žermanické přehrady po polovině 20. století, poblíže jejíž hráze se také nachází. Lom představuje v okolní kulturní krajině velmi významné biocentrum. Na dně lomu jsou rozvinuty mokřadní ekosystémy, které jsou stanovištěm mnoha druhů rostlin a živočichů, které se již v běžné přírodě nevyskytují. Oproti dna lomu jsou zcela odlišným prostředím stěny lomu, pro něž jsou charakteristické omezené množství vody a značné kolísání teplot během dne i během roku. Jelikož je Žermanický lom státem chráněnou přírodní památkou, panuje v jeho okolí zvláštní režim upravený zákonem. Kolem lokality je 50 m široké pásmo, do kterého je zakázán vstup. V nejbližším okolí je zákaz jakékoliv ...
Jan P. Štěpánek, info u místa, 31.3. 2006

61-62 Ostravsko