Původně zřejmě gotický kostel je v Pavlově doložen k roku 1365. Z té doby se zachovala spodní část věže. Dnešní podoba vznikla barokní přestavbou 1772–5. Součástí areálu fara s gotickými sklepy, rovněž barokně přestavěná.
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Pavlovem prochází silnice II/403 z Telče do Stonařova (na silnici I/38), ve směru od Třeště lze odbočit v Hodicích přes Panenskou Rozsíčku. K místu zdálky spolehlivě navedou zdejší větrné elektrárny.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.30.

Kostel svatého Víta v Pavlově
    Kostel je v Pavlově poprvé písemně doložen k roku 1365. Pravděpodobně již tehdy stála spodní část jeho dnešní věže. Kostel byl zřejmě několikrát opravován a obnovován. Roku 1689 byla na východní stěnu umístěna dosud zachovaná reliéfní deska a sluneční hodiny. Do dnešní podoby byl kostel přestavěn v letech 1772–75, míra zachování starších konstrukcí je s výjimkou věže (při přestavbě zvýšené) nejisté. Kolem kostela se rozkládal hřbitov, zaniklý v

Ivan Grisa, dle webové stránky obce Pavlov (http://www.obecpavlov.cz/), 5.1. 2010

Jihlava  (JI)