Kostel sv. Archanděla Michaela nahradil v roce 1806 starší vyhořelý dřevěný kostel sv. Michala.
Celkový pohled na kostela sv. Michala Archanděla
Graficke pismenko Hlavní dominantou současné obce Střítež, ležící při hlavním silničním tahu z Frýdku – Místku na Těšín, je kostel, či spíše kostelík zasvěcený sv. Archandělu Michaelovi. Vlastníkem kostela je římskokatolická církev.
Kostel byl postaven v dominantní poloze, na tzv. Střítežském kopci v roce 1806, kdy nahradil původní vyhořelý kostelík sv. Michala. Ten býval původně dřevěný, ale o jeho přesném umístění se vedou dodnes debaty.
Kostel sv. Archanděla Michaela je jednoduchá jednolodní stavba se štíhlou vstupní věží v čele a ukončenou půlokrouhlým presbyteriem. Na východní straně k lodi přiléhá jednoduchá sakristie. Kostelík byl zbaven dřívější historické fasády, když tu nahradila současná břízolitová nevzhledná omítka.
Kolem kostelíka se rozkládá místní hřbitov.
Jan P. Štěpánek, web, 19.7. 2006