Původní kořeny sahají do roku 1516. V roce 1634 byl kostel pobořen, ale už v letech 1665-1666 byl opraven a obnoven. V letech 1788-1792 kostel zrušen a následně v roce 1860 opraven a v roce 1869 regotizován.
Interiér kostela.
Graficke pismenko Kostel se nachází asi 300 metrů od náměstí Jiřího z Poděbrad. Za mostem přes Labe, na který se napojuje inundační most, jsou schody, kterými se sejde na cestu vedoucí ke konírnám. Cesta vede podél kostela. Kostel je ve výborném stavu a při návštěvě Poděbrad stojí rozhodně za prohlídku.
Aleš Marek, 3.4. 2006

historie

Původně byl kostel gotický, vystavěn v roce 1516 na paměť popravy kutnohorských havířů. V roce 1634 byl kostel pobořen Švédy a v letech 1665–1666 opraven. V roce 1788–1792 byl kostel zrušen, ale již v roce 1860 byl kompletně opraven a v roce 1869 byla stavba regotizována. Budova je jednolodní, obdélníková s pětiboce uzavřeným presbytářem. Západní průčelí s pseudogotickým portálem z roku 1896, v tympanonu s reliéfem Nanebevzetí Panny Marie.

Aleš Marek / Umělecké památky Čech, svazek třetí, Československá akademie věd a Ústav teorie a dějin umění. V roce 1980 vydala Academia., 3.4. 2006

Nymburk  (NB)
    Poděbrady