Hrad či tvrz podle nálezů z poloviny 14. stol. Poprvé zmíněn r. 1402, r. 1543 již zaniklý. Dochovány nepatrné zbytky zdí, příkopu a prohlubeň po hlavní budově. Jako Vřísek byl dosud chybně označován zámeček u Holan, původním jménem zřejmě Vítkovec.
Vřísek
Jeden ze zbytků zdiva po obvodu hradního areálu.

přehled dějin

Graficke pismenko To, že na severním okraji Drchlavy stávalo panské sídlo jménem Vřísek je dnes již nepochybné, současná kastelologická literatura však kolísá mezi tím, zda šlo o hrad (např. T. Durdík, F. Gabriel, J. Panáček) či tvrz (např. J. Úlovec). První zmínka o Vřísku pochází z roku 1402, kdy při dělení majetku mezi syny Jindřicha Berky z Dubé připadlo Jindřichu ml. panství Chudého Hrádku, jehož součástí byl i poplužní dvůr ve Vřísku. Součástí dvora tehdy s největší pravděpodobností bylo i panské sídlo. Keramika nalezená při archeologickém výzkumu posunuje osídlení hradu zpět do 1. poloviny 14. ...

popis

Hrad či tvrz byl postaven v severní části obce Drchlava zvané Hradiště na skalnaté pískovcové mírně klesající pseudoostrožně vybíhající za domem č. p. 8 do údolí Dolského potoka. Od zbytku ostrožny je jádro odděleno dnes nehlubokým příkopem. Ještě A. Sedláček uvádí v příkopě tehdy sloužícím jako chmelnice bez bližšího určení zbytky zdiva (snad v severní části), dnes je příkop silně narušený

Časová osa

v polovin 14. stolet
    Keramika nalezená při archeologickém výzkumu posunuje osídlení hradu zpět do tohoto období.
    1402
    První zmínka o Vřísku, kdy při dělení majetku mezi syny Jindřicha Berky z Dubé připadlo Jindřichu ml. panství Chudého Hrádku, jehož součástí byl i poplužní dvůr ve Vřísku.
    1413
    Podle Augusta Sedláčka byl Vřísek oddělen od Chudého hrádku.
    1543
    V pramenech se Vřísek vyskytuje jako nepochybné panské sídlo, bohužel již zaniklé.
    1633 - 1647
    Povědomost o bývalém sídle i samotné vsi se vytrácí a ve je již uváděna pod jménem Hradiště.
    19. stolet
    Znovu se vynořuje jméno Vřísek, sídlo však bylo mylně spojováno s loveckým zámkem či domnělými zbytky hradu na 4 km vzdálené Žižkově hoře.

Kolonáda na Rajstně - výlet za krásou i poznáním

Hrady a zámky

Kopec s příhodným názvem Homole, se vypíná nad malebným městem Valtice. O tom, že stojí za to tento kraj navštívit a na Homoli si vyšlápnout, se vás dnes pokusím přesvědčit.

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska