Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Hukovice
Hrady.cz
Původní gotická tvrz snad z roku 1447 byla v letech 1697-1704 přestavěna na barokní zámek. Za Czeiků je po polovině 19. stol. přestavěn do současných rozměrů. Po 2. světové válce velmi necitlivě modernizován.
Hlavní vstupní průčelí bývalého zámku
Na snímku dole hovoří J. Tichánek se současným majitelem zámku p. Hodurou
© Jan P. Štěpánek 05/2006
Graficke pismenko Obec Hukovice se nachází asi 7 km ssv. od okresního města Nový Jičín. Právě ve středu této obce, naproti kostelu přes hlavní cestu, se nachází budova bývalého hukovického zámku. Z původní gotické tvrze Reisenburgů, postavené někdy kolem roku 1447, přestavěné v letech 1697 – 1704 Janem Arnoštem Tetzlem na pohodlný barokní zámek a za Czeiků klasicistně upraveném v polovině 19. století, se dochovala vlastní hmota zámku, avšak ve velmi přestavěné a modernizované podobě. I když původní zámek nevynikal kdovíjakou architektonickou hodnotou, měl charakter středně velkého venkovského sídla nižší šlechty. Budova zámku tvoří jižní frontu hukovického dvora. Jeho jednopatrová ...
Jan P. Štěpánek, (J. Tichánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku, 2003), 5.5. 2006

Historie zámku
    První písemná zpráva o Hukovicích pochází z roku 1411, kdy latinským listem psaným na Helfštejně, je v souvislosti s Hukovicemi zmiňován Lacek z Kravař. V předhusitské době bylo štramberské panství a s ním i Hukovice zeměpanským zbožím a manstvím. Po smrti Jana z Kravař získává Hukovice okolo roku 1433 Bedřich z Polouvsí s manželkou Markétou z Těšic. Roku 1447 zde sedí Kateřina z Hukovic se svým manželem Alešem z Riesenburka, Bedřichovým

Jan P. Štěpánek, (J. Tichánek,Šlechtická sídla na Novojičínsku, 2003), 5.5. 2006