tvrz Rybí

Staré fojtství
Svobodný dvůr (tvrz) vznikl patrně již ve 14. stol. Byl sídlem nižší šlechty, která se psala s přídomkem z Rybího. Dvůr s tvrzí stával patrně na místě současného Starého fojtství.
Panorama bývalého fojtsví od hlavní silnice
fotství patrně využilo starší budovu tvrze a hospodářského dvora
© Jan P. Štěpánek 05/2006
Graficke pismenko Obec Rybí se nachází takřka v půlce cesty mezi okresním městem Nový Jičín a městečkem Štramberk. Málokdo dnes již ví, že i tato malebná obec na Novojičínsku měla své drobné šlechtické sídlo.
Tímto sídlem byl zvláštní statek se svobodným dvorem v jehož rámci stávala tvrz pánů z Rybího. Za částečný pozůstatek tohoto svobodného dvora je považována současná budova tzv. bývalého fojtství čp. 1. Odpovídala by tomu nejen rozlehlost tohoto objektu, ale i jeho poloha v centru obce a sousedství s kostelem Nalezení sv. Kříže.
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 27.5. 2006

Historie tvrze a svobodného dvora
    Kdy vznikl tento svobodný dvůr se starší tvrzí nelze s jistotou určit. Podle vsi se však psávala stará vladycká rodina, které tento dvůr bezesporu patřil. Již k roku 1397 a později roku1437 se zde uvádí jistý Mikuláš z Rybího (Rybnyk) a Jakub z "Rybieho". K roku 1438 je připomínán na biskupském soudě v Kroměříži hukvaldský man Jakub z Rybího, který je za Jana Čapka ze Sán ustaven na Hukvaldech purkrabím. Roku 1450 je připomínán vladyka

zaniklý
     Nový Jičín  (NJ)