Tvrz je poprvé uváděna r. 1481. Zaniká v polovině 16. stol. za Sedlnických z Choltic. Místo tvrze je dnes zastavěno několika rodinnými domy, které některé zdi tvrze použily do své hmoty.
Pohled od jv. na torzo pozůstatků zdiva tvrze ve střední části bývalé severní budovy tvrze
© Jan P. Štěpánek 06/2006
„Nad levým břehem říčky Sedlničky, tam stával zpupný statek s tvrzí závišickou“. Stával, ale do současnosti se z něj zachovalo opravdu velmi málo. Obec Závišice se nachází 3,5 km severozápadně od Kopřivnice a necelých 7 km severovýchodně od okresního města Nový Jičín. Zástavba Závišic je soustředěna podél údolí, které vytvořila říčka Sedlnička. V horní části obce, nad levým břehem výrazného meandru Sedlničky, na vyvýšené terase stávala bývalá závišická tvrz. V současnosti zde najdeme jen shluk čtyř domků, na jejichž místě byla někdy ve 14. století tvrz vystavěna, a které z části zdivo tvrze pohltily a z části narušily a zničily. Původní dispozice tvrze byla patrně obdélná. Severní a jižní stranu areálu tvořily dvě budovy (paláce), které ...

Historie závišické tvrze
    Počátky vsi Závišic lze klást do druhé poloviny 13. století. Různost tvaru jména naznačuje předkolonizování staré slovanské vsi Závišic nebo její sloučení se Zayfriedsdorfem. Možná ji tak nazvali jen okolní Němci podle lokátora či majitele Siegfrieda. S největší pravděpodobností je název vsi odvozen od osobního jména Záviš. Předpokládá se, že zakladatelem a dárcem jména byl Záviš z Vikštejna, držitel biskupského hradu Schauensteina (lid.

Jan P. Štěpánek podle Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, Z. Šerý, 2003), 17.8. 2006

nepatrné zbytky zdí