Barokní kostel vystavěn v letech 1759-1760. Poslední rekonstrukce proběhla v roce 1909. Kostel je zajímavý zejména svou barokní centrání elipsovitou částí, ke které přilehá čtvercový presbytář a po obou stranách oratoře.
Graficke pismenko Dolní Bousov se nachází asi 18 kilometrů od Mladé Boleslavi směrem na Sobotku. Kostel je hned vedle náměstí, na němž stojí architektonicky zajímavá empírová radnice a barokní Mariánský sloup. Vedle kostela se nachází fara, která je v katastrofálním technickém stavu.
Aleš Marek, 29.3. 2006

historie

Kostel byl vystavěn v letech 1759 – 1760. Rozsáhlé rekonstrukce proběhly v roce 1909. Dominantou budovy je barokní centrála elipsovitého půdorysu s velkým čtvercovým presbytářem a s oratořemi. Směrem za presbytářem je hranolová věž, v prostoru pod ní je sakristie. Stěny budovy jsou hladké, okna jsou vysoká s půlkruhovými záklenky. Zařízení kostela: zařízení je převážně rokokové, hlavní oltář je rámový, nesený anděly. Na rámu je socha sv.

Aleš Marek / Umělecké památky Čech, svazek první. Československá akademie věd s Ústavem teorie a dějin umění. Vydala: Academia v roce 1978., 29.3. 2006