Hrady.cz
Baron Ferdinand Maria Rummenskirchen se svou ženou Marií Alžbětou, rozenou Hildprandtovou, nechali asi r.1734 postavit zámek. Přízemní budova vpředu uprostřed zvýšená o dvouosé patro.
Zámek od severozápadu
© Pavel Vítek 03/2006
Graficke pismenko Hřešihlavy leží 13 km severozápadně od Zbirohu. Zámek najdeme v bývalém, nyní neudržovaném parku, pod kostelem. Autobusem je obec občas dostupná jak z Radnice.
Veřejnosti není přístupný, majitelem je Národní technické muzeum v Praze, a měl by sloužit jako depozitář, ale využívaný očividně není.
V okolí můžeme navštívit zámek ve Zbirohu a nebo hezké a romantické údolí řeky Berounky od Plzně až k Berounu z celou řadou hradů, zámků a zřícenin.

historie

Nejstarší zmínka o Hřešihlavech je z r. 1363, kdy se uvádí Jan z Hřešihlav. O vsi samé se píše až v r. 1379, byla kolébkou Řešihlavů z Hřešihlav. První bezpečná zmínka o zdejší tvrzi je až z r. 1648. Rod Řešihlavů držel Hřešihlavy až do konce 16. stol. Po nich až do počátku 18. stol. zde byli usedlí Běšínové z Běšin. Roku 1734 získaly Hřešihlavy Rummerskirchenové, z nichž baron Ferdinand Maria se svou ženou Marií Alžbětou, rozenou

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984, 24.3. 2006
    Popis zámku
    Zámek je přízemní budova, vpředu uprostřed zvýšená o dvouosé patro. Nad prostým portálem je rummenskirchenovský znak. Štít nad patrovou částí má mírně zvlněný obrys a jeho vrchol je ukončen segmentovou římsou. Na střeše je malá vížka s cibulovým zastřešením. Vzadu přiléhá k zámku kaplička. Za zámkem se rozkládá park.