Zchátralý barokní zámek. Za hraběte Martina Allemana z počátku 18. stol. je první zpráva o zámku, svobodný pán ze Stillfriedu na Terešově v letech 1815–1832 patrový zámek snížil a přestavěl do dnešní podoby. Dnešní fasáda z nedávné doby.
© Pavel Vítek 03/2006
Graficke pismenko Ves Prašný Újezd, nyní místní část obce Mlečice, leží na silnici II/233 Rakovník – Plzeň, 8 km severovýchodně od Radnic. Zámek najdeme na začátku zástavby vpravo, při vjezdu od Zvíkovce. Stojí v rohu hospodářského dvora. V současnost je zámek opuštěný a chátrá. Veřejnosti není přístupný. Autobusem je ves dostupná jak z Rokycan, tak z Plzně i Radnice.
V okolí můžeme navštívit zámek ve Zbirohu nebo hezké a romantické údolí řeky Berounky od Plzně až k Berounu s celou řadou hradů, zámků a zřícenin.

historie

Dějiny vsi Prašný Újezd jsou nejasné, až do 18. století byla rozdělená ves součástí větších panství a existence samostatného panského sídla je do té doby spíše nepravděpodobná. Opěrný pilíř v jihozápadním nároží, považovaný některými autory za zbytek předpokládané starší tvrze, je prokazatelně mladšího data. Teprve v letech 1738-1741 byly doposud odloučené díly spojeny v jeden celek, spravovaný ze zámku nedávno postaveného hrabaty ze Štampachu.

Pavel Vítek & Zany, 23.3. 2006