Dnes barokní zámek s klasicistními úpravami. Původní tvrz snad z 1. pol. 13. stol. doložena v pol. 16. stol., poničena za třicetileté války a opravena, byla v pol. 18. stol. přestavěna na barokní zámek. Na přelomu 18. a 19. stol. zvýšen o patro.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko Barokní zámek s pozdějšími klasicistními úpravami stojí v severovýchodní části obce Zvíkovec na konci celého areálu, který zde navazuje na park. Zámek je podle některých autorů spíše příkladem lpění na barokních principech při stavbě panského sídla než hodnotnou architekturou.
Areál zámku najdete poměrně snadno. Vstup do areálu je hlavní branou z malého náměstíčka, jen několik desítek metrů od kostela Nanebevzetí Panny Marie, který je hlavní dominantou obce Zvíkovec.
Při zámku a v zámeckém parku se zachovaly zbytky příkopu původní tvrze. Zámek je dnes v soukromém majetku. Areál i park jsou nepřístupné, hospodářské a správní budovy při zámku využívá Ústav sociální péče HM Prahy.

Popis zámku
    Dvoupatrová dvoukřídlá budova, krytá mansardovou střechou, křídla svírají tupý úhel. Vstupní průčelí členěno středním rizalitem zakončeným trojúhelníkovitým štítem a vázami a dvěma bočními rizality ukončenými segmentovými štíty. Balkón ve středním rizalitu je nesený polosloupy, v patře francouzská okna se suprafenestrou. V přízemí nádvoří popisovány pilířové arkády. V interiéru zámku dochováno rokokové schodiště asi ze 3. čtvrtiny 18. století se

20.3. 2006
    Historie zámku
    Podle některých autorů zde již stávala tvrz v první polovině 13. stol. Jiní uvádějí první zmínku až v roce 1543 jako tvrz v majetku Zvíkovských z Brodů. Za třicetileté války (1623) byl Zvýkovec vypálen a zpustošen. A jako zpustošený je uváděn ještě roku 1656. Do roku 1753 byl s největší pravděpodobností opraven. V roce 1748 koupila statek Zvíkovec Františka Rabenhauptová ze Suché, rozená z Franchimontu, která nechala zámek přestavět. K dalším

L.P. (čerpáno z více materiálů), 20.3. 2006