Jednolodní kostel s trojboce uzavřeným presbytářem a hranolovou věží při západním průčelí. Původně pozdně románský kostel z poloviny 13. stol., ve 14. stol. kostel farní. V letech 1787–1789 barokně přestavěn. Věž stavebně upravována v 19. století.
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko V sousedství zámku, přímo při silnici č. 233, která protíná obec Slabce, stojí kostel sv. Mikuláše. Původně jej obklopoval hřbitov, který byl zrušen roku 1787.
Kostel je jednolodní s trojboce uzavřeným presbytářem, s přístavky po stranách a s hranolovou věží při západním průčelí zakončenou bání. Presbytář a loď zaklenuty plackami.

historie

Původně zde stával pozdně románský kostel z poloviny 13. stol., který je ve 14. stol. písemně doložen jako farní. V letech 1787–1789 byl barokně přestavěn. Věž stavebně upravována v 19. století. Při poslední opravě byl pozlacen ciferník hodin.
    Kolektiv autorů, Umělecké památky Čech 3, Academia Praha 1980, str. 334, 20.3. 2006