Moje místa 0
Zchátralý klasicistní zámek v místě gotické tvrze z 15. st.. Od konce 16. st. tvrz využívána jen hospodářsky, r. 1832 postaven ze zbytků tvrze zámek, který je dnes v soukromém držení.
Celkový pohled na zámek
Graficke pismenko Obec Velké Všelisy leží asi 20 kilometrů od Mladé Boleslavi. Zámek se nachází asi uprostřed obce. Podle místních obyvatel byl zámek udržován, dokud v něm sídlilo místní JZD, na náklady družstva byla provedena výměna střechy, krovů a mnoho dalších oprav. Od vrácení soukromému majiteli zámek chátrá a pustne. V době mojí návštěvy bylo vidět otevřenými okny jak je v interiéru v některých místnostech omlácená i omítka až na cihlu. Nikdo neví jaké úmysly se zámkem má současný majitel, každopádně je jisté, že pokud se o zámek někdo nezačne starat, bude brzy na seznamu ohrožených památek.
Aleš Marek, 24.3. 2006

historie

Doklady o obci pocházejí z roku okolo 1388, majitelem zdejšího panství je uváděna staroboleslavská kapitula. Podle provedených archeologických výzkumů lze ale doložit mnohem starší původ osídlení. Vesnice byla původně rozdělena údolím na Velké Včeliny a Malé Všelisy. Po celé oblasti byly prokázány drobné vladické statky, z nichž se dochovali někteří majitelé jako například Slavibor ze Slivna, Vítek ze Slivna a okolo roku 1440 Prokop ze Všelis a

Ales Marek / Hrady a tvrze na Mladoboleslavsku, autor: Zdeněk Fišer v roce 2002. Okresní muzeum Mladá Boleslav/., 24.3. 2006