Zlatá Ktiš

Staré Hutě
Jedna z 8 vodních nádrží tzv. klauzur zřízených na konci 18. stol. jako zdroj vody v případě sucha. Postavena v l. 1789-96, Rozloha 5 ha. Na hrázi altán a litinový kříž. Poškozena povodní v srpnu 2002, obnovena v r. 2005.
Plavební nádrž Zlatá Ktiš
Graficke pismenko V centru Novohradských hor se vzrostlé smrky odrážejí v hladině nádrže, která nese jméno Zlatá Ktiš. Přístupná je pěším a cykloturistům 2 km dlouhou pohodlnou cestou z osady Žofín, která je známá nedalekým pralesem.
Jiří Cukr, 17.3. 2006

historie

Výstavba Zlaté Ktiše souvisí s plavbou dřeva, se kterou začaly na Novohradsku Buquoyové ve druhé polovině 18. století. Nádrže ( tzv. klauzury ) měly sloužit jako zdroj vody při jejím nedostatku. V Novohradských horách jich bylo celkem osm a podle objemu zadržované vody byla Zlatá Ktiš největší. Vznikla v letech 1789 – 1796 na říčce Černé v nadmořské výšce 765, 6 metrů a má rozlohu 5, 24 ha. Na březích v okolí existovala i dřevorubecká osada. Na