Chátrající pozdně gotický kostel sv. Anny postavený pány z Ronšperka r. 1516, v 18. st. upraven barokně, v letech 1835-1842 v jeho podzemí zřízena rodová hrobka Trauttmansdorffů. Dochována síťová klenba presbytáře a zbytky fresek.
Západní průčelí kostela s terasou a vstupem do trautmannsdorfské hrobky
Graficke pismenko Pozdně gotický poutní kostel sv. Anny na Vršíčku stojí, jak již jméno napovídá, na výrazném kopci necelé 2 km jihozápadně od Horšovského Týna, při hlavní silnici č. 26 na Draženov a Českou Kubici. Odbočka z hlavní silnice je značená, na sv. Annu lze však i pohodlně dojít pěšky po zelené značce přímo z Horšovského Týna, přičemž Vás upoutá lipová alej lemující závěrečné stoupání a dvě barokní sochy, které se jako poslední dochovaly z původní křížové cesty.
Filip Matoušek, 20.3. 2006

Historie kostela
    Poutní kostel sv. Anny byl pravděpodobně postaven bratry Jiřím a Volfem z Ronšperka, majiteli horšovskotýnského panství na počátku 16. století, přičemž nápis uvnitř samotného kostela dokládá jeho vysvěcení k roku 1516. Roku 1696 byl v sousedství kostela postaven Boží hrob, menší stavba s polygonálním závěrem a zděnou nadstavbou. Je datovaná nápisovou deskou se jménem Anny Marie Trautmannsdorfové rozené z Lichtensteinu, kterou po stranách

A. Kondrus, Z. Procházka (Horšovskotýnsko, Domažlice 1998), 20.3. 2006
    Popis současného stavu kostela
    Poměrně rozsáhlá stavba založená na počátku 16. století se dnes skládá z prostorné lodi, zaklenuté dodatečně vloženou barokní klenbou s boltci a rozvilinami, nad níž se v půdním prostoru dochovala původní bohatá fresková výzdoba staršího plochého stropu, a z původního presbytáře, zaklenutého nádhernou síťovou klenbou s žebry posazenými na válcových příporách. I na jeho stěnách se dochovaly zbytky fresek z počátku 16. století a také znaky

Tradované pověsti
    Kostel sv. Anny byl podle místní tradované pověsti založen nedaleko místa, kde místní sedlák Křenka či Křečka vyoral na konci 15. století zázračnou sošku sv. Anny. Jiná, smutnější pověst, zřejmě založená na skutečné události, se váže k trautmannsdorfské hrobce. Při jednom z panských pohřbů se do ní prý schoval malý chlapec, dráteníček, kterému byla zima, a tak se zabalil do řaseného hedvábí zdobícího interiér hrobky a usnul. Obřad však brzy