Jan Košátecký z Veitmile v první pol.15.st.přestavěl původní tvrz na novou gotickou tvrz. Z ní zachovaná mohutná hranolová věž. V 16. st. přestavěna na renesanční zámek. Přistavěno jednopatrové křídlo se sgrafitovou výzdobou a s renesančními okny.
Původní věž gotické tvrze s barokní přístavbou zámku
© Pavel Vítek 03/2006
Graficke pismenko Ves Košátky se nachází 12 km západně od Benátek nad Jizerou a 13 km jihovýchodně od Mělníka. Obec je dostupná jednak autobusem a jednak z železniční zastávky Košátky na trati Praha – Mladá Boleslav, která se nachází právě nedaleko zámku.
Základem zámku je mohutná gotická věžovitá tvrz s lucernou z 1. poloviny 15. století, postavená pány z Veitmile. Koncem 15. století přešla na rod pánů z Kolovrat, kteří v 2. polovině 16. století přistavěli boční renesanční křídlo s figurálními sgrafity a později barokní křídlo. Kolem objektu zachován původní vodní příkop. V držení Kolovratů byl zámek až do počátku 20. století.
Veřejnosti je zámek nepřístupný.
Asi 12 km severně se nachází romantické kokořínské údolí s hradem Kokořín a skalními útvary z nichž nejznámější jsou kokořínské pokličky.

historie

Ves Košátky se prvně písemně připomíná r. 1365. Tvrz zde stála již ve druhé polovině 14. století. Prvním majitelem byl Žibrid ze Slivence, který ji právě v r. 1365 prodal Petrovi Krabicovi z Veitmile .V průběhu století se v Košátkách vystřídalo několik majitelů z tohoto rodu, vč. Zikmunda Krabice z Veitmile. Jan Košátecký z Veitmile v první pol. 15. stol. přestavěl původní tvrz na novou gotickou tvrz s možností vodního opevnění. Z této tvrze se