Asi v pol. 17. stol. postavena tvrz, na přelomu 17. a 18.stol., kdy byla vlastníkem panství Anna Marie vévodkyně Toskánská, přestavěna na barokní zámek. Další úpravy v 19. století. Zámek se skládá ze dvou částí, východní je barokní, západní upravena novodobě.
Východní, barokní, část zámku
© Pavel Vítek 03/2006
Graficke pismenko Hořelice, která byla v r. 1951 sloučena s obcí Dušníky, čímž vznikla nová obec Rudná, leží 5 km západně od okraje Prahy a asi 7 km jižně od Hostivice. Rudná je dostupná pražskou příměstskou autobusovou dopravou (PID), případně vlakem z nádraží Praha-Smíchov. Dobrý přístup je také z dálnice Praha–Plzeň, exit Rudná. V Hořelici najdeme dále barokní kostel Stětí sv. Jana Křtitele a v druhé části Rudné, v Dušníkách, kostel sv. Jiří na Homoli. Na staré návsi, nyní Havlíčkově náměstí, je kaple se zvoničkou. V Hořelici dále najdeme budovu bývalé staré pošty, která sloužila jako přepřahací stanice na staré cestě do Plzně. V okolí najdeme, kromě ...

historie

Nejstarší zmínka o obci Hořelice je z roku 1052. Tehdy ji kníže Břetislav věnoval nově založenému kostelu ve Staré Boleslavi. Asi v pol. 17. stol. zde byla postavena tvrz, která byla na přelomu 17. a 18. stol. kdy Hořelici vlastnila Anna Marie vévodkyně Toskánská, přestavěna na barokní zámek. Další úpravy prodělal zámek v 19. století. Zámek se skládá ze dvou částí. Část východní je barokní se zachovalou výzdobou fasád a rizalitem a má

tvrz přestavěná na zámek
     Praha-západ  (PZ)