Tvrz pochází ze 16. století. Následně byl zámek mnohokrát přestavěn a upravován takže o svůj renesanční ráz takřka přišel. V 19. století ze zámku lihovar a poté bytové jednotky.
Jihovýchodní průčelí
Graficke pismenko Zhruba 3 kilometry od města Nymburk směrem na Poděbrady se nachází obec Kovanice. První dojem je takový, že se obec táhne jenom podél silnice, ale zhruba uprostřed obce je hospoda s odbočkou, která vede ke kostelu sv. Václava. Za kostelem protéká Labe a za kostelem stojí kdysi bohatě zdobený zámeček. Pohledem od kostela je možno spatřit pozůstatky bohatých arkád, z kterých toho již mnoho nezůstalo a i stejně tak dopadly sgrafity. Celý zámek je pokryt omítkou, na které je ještě možno spatřit zbytky bohaté výzdoby. V dnešní době je navíc na zámku lešení a na dvoře a v okolí stojí nepojízdné traktory a podobně hyzdící předměty. Zámek je značně ...
Aleš Marek, 10.3. 2006

historie

Doložené písemné zmínky o Kovanicích pocházejí již z roku 1266, kdy je uváděn pan Sudoměr a v letech 1318–1323 pan Bohuslav. Po těchto písemných informacích se dlouhou dobu o panství Kovanice neuvádí nic. Další spolehlivé zdroje pocházejí až ze 16. století, kdy jsou jako držitelé uváděni rytíři Chvalovští z Ledec. Jmenovaní rytíři měli celkem vleklé a dlouhé spory s nymburskými měšťany a s okolní šlechtou a tak jsou informace o té době celkem

Nymburk  (NB)
    Kovanice