Skalnatý ostroh Kalvárie se vypíná nad pravým břehem Labe s krásnou vyhlídkou na Českou bránu. Pro tři kříže, stojící na vrchu a zmiňované již v r. 1587, též Tříkřížový vrch. Je součástí stejnojmenné přírodní rezervace Kalvárie, vyhlášené r. 1993.
Nové kříže z roku 2009, vlevo v pozadí Lovoš
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Skalnatý ostroh Kalvárie se vypíná nad pravým břehem řeky Labe nad Českou bránou. Českou bránou je nazýván úsek Labe mezi Velkými Žernoseky a Libochovany v délce asi 3 km. Labe je zde sevřeno v hlubokém údolí a po jeho obou stranách se zvedají strmé skalnaté stěny do výše 60 až 100 m. Na ostrohu stojí tři kříže a tak je tato část s vyhlídkou nazývána též Tříkřížový vrch. Kalvárie není jen překrásná vyhlídka na Českou bránu, ale i přírodní rezervace o ploše 8,71 ha s teplomilnou lesostepní a stepní květenou vyhlášená v roce 1993, které dala své jméno. Na Kalvarii se můžete vydat po zelené z Velkých Žernosek nebo z Kamýku. ...

historie

Tři kříže jsou na vrcholu kopce zmiňovány již v roce 1587. Historie místa je dána spíš množstvím pověstí než skutečnými fakty. Místo, kde řeka Labe proráží hradbu Českého středohoří má svoji historii už v třetihorách, kdy vznikl podklad Českého středohoří, který byl pomalu vyzdvihován nad okolní terén. Labe se zařezávalo hlouběji a hlouběji. Vznik kaňonovitého údolí protínajícího České středohoří v délce okolo 40 km je kladen do starších