Skalnatý ostroh Kalvárie se vypíná nad pravým břehem Labe s krásnou vyhlídkou na Českou bránu. Pro tři kříže, stojící na vrchu a zmiňované již v r. 1587, též Tříkřížový vrch. Je součástí stejnojmenné přírodní rezervace Kalvárie, vyhlášené r. 1993.
Česká brána
Pohled na řeku Labe ve směru toku. Vpravo Kalvárie se třemi kříži
Graficke pismenko Skalnatý ostroh Kalvárie se vypíná nad pravým břehem řeky Labe nad Českou bránou. Českou bránou je nazýván úsek Labe mezi Velkými Žernoseky a Libochovany v délce asi 3 km. Labe je zde sevřeno v hlubokém údolí a po jeho obou stranách se zvedají strmé skalnaté stěny do výše 60 až 100 m. Na ostrohu stojí tři kříže a tak je tato část s vyhlídkou nazývána též Tříkřížový vrch. Kalvárie není jen překrásná vyhlídka na Českou bránu, ale i přírodní rezervace o ploše 8,71 ha s teplomilnou lesostepní a stepní květenou vyhlášená v roce 1993, které dala své jméno. Na Kalvarii se můžete vydat po zelené z Velkých Žernosek nebo z Kamýku. ...

historie

Tři kříže jsou na vrcholu kopce zmiňovány již v roce 1587. Historie místa je dána spíš množstvím pověstí než skutečnými fakty. Místo, kde řeka Labe proráží hradbu Českého středohoří má svoji historii už v třetihorách, kdy vznikl podklad Českého středohoří, který byl pomalu vyzdvihován nad okolní terén. Labe se zařezávalo hlouběji a hlouběji. Vznik kaňonovitého údolí protínajícího České středohoří v délce okolo 40 km je kladen do starších

křížek, boží muka
     Litoměřice  (LT)