Kořeny kostela sahají do 14. století. V průběhu roku 1601 proběhly rozsáhlé opravy. Další přestavby proběhly v letech 1763 až 1772. Poslední opravy kostela jsou z roku 1897.
Celkový pohled na kostel od fary
Graficke pismenko Kovanice se nacházejí asi 3 kilometry od Nymburka. Kostel se nachází na jihu obce kousek od Labe. V okolí kostela je hřbitov. Vedlejší fara je v katastrofálním technickém stavu a i kostel by si zasloužil vzhledem ke svému stáří nějakou opravu. V odborné literatuře je uvedeno, že na faře jsou uloženy vzácné Sochy, ale v dnešní době je fara neobydlená a má rozbitá okna. Vedle kostela stojí zámek, který je bohužel ještě v horším technického stavu.
Alerš Marek, 8.3. 2006

historie

Kostel je vystavěn ve stylu gotiky a pravděpodobně byl spojován s nedalekým zámkem. Okolo kostela je hřbitov. Kostel je cihlový a jsou o něm zmínky již ze 14. století. Významné opravy probíhaly v roce 1601. V letech 1763 až 1772 byl přestavěn barokně, v roce 1766 byla kostelu přistavěna věž. Další rozsáhlé úpravy probíhaly v roce 1897, kdy byla opravena a přestavěna loď kostela. Budova kostela je jednolodní, s pravoúhlým presbytářem a s

Aleš Marek / Umělecké památky Čech, svazek druhý. Československá akademie věd spolu s Ústavem teorie a dějin umění. V roce 1978 vydala Academia, 8.3. 2006