Šlechtické sídlo baronů Kališů. Postaveno v r. 1772 baronem Bludovským. Po roce1781 přestavěn do podoby barokního šlechtického sídla. V roce 1876 objekt zakoupen řádem Milostivých sester sv. Karla Boromejského.
Pohled na palác Kališů od západu
© Jan P. Štěpánek 02/2006
Graficke pismenko Trochu stranou pozornosti stojí na okraji historického jádra města Těšína, na tzv. Horním předměstí další z bývalých těšínských feudálních sídel – palác baronů Kališů. Palác se nachází v jihovýchodní části malého náměstíčka, skrz nějž vede cesta z jádra města k evangelickému kostelu nad Horním předměstím. Tento bývalý zámek (palác) je již přes 130 let sídlem řádu Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Palác byl založen v roce 1772 rodem Bludovských z Bludovic jako rodinné těšínské sídlo. Až za baronů Kališů bylo starší sídlo přestavěno na přelomu 18. a 19. století do současného rozsahu a získalo dnešní podobu. Od roku 1876 až doposud je bývalý ...

historie

Historie zámku Kališů se začíná psát v roce 1772, kdy baron Ernest Leberech Bludovský z Bludovic (dnešní Dolní Bludovice) zakoupil několik měšťanských domů a zahrad v Horním předměstí. Spolu s manželkou Konstancií Marklovskou z Pernštejna si zde zřídili své sídlo, které bylo tvořeno patrovým palácem na čtvercovém půdoryse se štítovou atikou. V zadní části se nacházela dřevěná pavlač, umožňující přístup do obytných místností opatřených valenými,

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Těšínském Slezsku (M. Makowski, Regio 2005), 8.8. 2006