Těšín, Cieszyn
Původní kaple při rezidenci jezuitů byla v roce 1707 přestavěna do podoby barokního kostela sv. Kříže. Po požáru v r. 1789 obnoven pozdně barokně.
Průčelí kostela sv. Kříže z ulice Szeroke (Široké).
© Jan P. Štěpánek 02/2006
Graficke pismenko Kostel sv. Kříže, nacházející se na nároží ulic Szersznika a Szerokej (Široké), byl vybudován v roce 1707 na místě starší kaple rezidence jezuitů z roku 1674. Barokní stavba prošla několika výraznými přestavbami. V letech 1781 – 82 byla dostavěna kostelní věž a zaklenut interiér chrámu. Během velkého požáru v roce 1789, který zničil většinu města Těšína, byl vážně poškozen i kostel sv. Kříže. Díky přičinění kněze Szersznika byl do roku 1791 znovu postaven a získal současný pozdně barokní charakter. Kostel byl součástí starší jezuitské rezidence s gymnáziem. Tato rezidence byla založena roku 1673 a roku 1703 ji císař Leopold I. daroval tři ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri, Praha 1997), web, 15.3. 2006