Ve 13. stol. zde stála původní kaple, přestavěná na kostel. V letech 1749–1752 kostel barokně přestavěn. Kostel obklopen hřbitovem a do hřbitovní zdi vsazena kaplička pocházející z roku 1765.
Kostel Navštívení Panny Marie v Sobíňově
Pohled od severu
© Pavel Vítek 08/2010
Graficke pismenko Obec leží u silnice vedoucí ze Žďáru nad Sázavou do Chotěboře. Kostel Navštívení Panny Marie se nachází v jihozápadní části obce nazývané Sopoty v údolí nad říčkou Doubravkou, nedaleko od železniční zastávky.
Pod obcí v údolí říčky Doubravy se nachází přírodní rezervace Niva Doubravy, kterou prochází naučná stezka s celkem jedenácti zastaveními.
Obcí prochází červená turistická stezka ze Ždírce nad Doubravou do Chotěboře.

historie

První zpráva o Sopotech, místní části Sobíňova pochází z r. 1358. Na místě nynějšího kostela stála původně kaple pocházející ze 13. století. Ta byla v pozdějších letech rozšířena na kostel, který se pak stal i poutním. V letech 1749–1752 kostel barokně přestavěn. Donátorem této přestavby byl Karel z Dietrichštejna. V roce 1843 ke kostelu přistavěna věž. Opravy probíhaly v letech 1889–1891, 1900–1901 a roku 1955.

Navštívení Panny Marie

popis

Kostel Navštívení Panny Marie je jednolodní stavba s presbytářem zvenku trojboce a uvnitř půlkruhově uzavřeným. Na severní straně kostela vystavěna sakristie a na jižní kaple. Zařízení kostela převážně rokokové. Na hlavním oltáři obraz Pasovské madony od J. Wolfa z roku 1652. Rokoková je i křtitelnice, kazatelna s figurálními reliéfy pochází z roku 1760. Kostel je obklopen hřbitovem. Do hřbitovní zdi vsazena kaplička pocházející z roku 1765.