Špitální gotický kostel se poprvé připomíná 1407, několikrát barokně přestavěn po požárech, západní věž a kruchta přestavěny v l. 1838–42. Sousední budova staršího gotického špitálu, se kterou byl spojen chodbou, po roce 1945 zbořena.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 06/2002
Graficke pismenko Litomyšl vznikla původně jako podhradní osada slavníkovského a později přemyslovského hradu. Na významu získala v roce 1344, kdy zde bylo zřízeno druhé české biskupství (zaniklo za husitských válek). Bývalý špitální kostel stojí v historickém centru města, obklopený velkým počtem kulturních památek, nedaleký renesanční zámecký areál je zapsán na seznamu UNESCO. Informační centrum sídlí v jižní části Smetanova náměstí.
Iva Spurná, 30.12. 2010

historie

Gotický kostel stojí na Toulovcově (dřívě Špitálském) náměstí, zřejmě nejdéle osídlené části města. Již roku 1347 je zde zmiňován městský špitál, u kterého vznikla nejdříve zřejmě kaple, později kostel Rozeslání sv. Apoštolů – zmiňovaný poprvé v roce 1407, kdy významný litomyšlský měšťan Vavřinec Toulovec finančně zajistil špitál. Podle tradice je v kostele pohřbený. Jde o nejstarší dosud stojící sakrální prostor ve městě, se špitálem byl

popis

Kostel je jednolodní stavba s pětiboce zakončeným presbytářem, věž se schodištěm na kruchtu je v západním průčelí, sakristie na severní straně. Zachovaly se některé původní gotické prvky – kružba jednoho z oken, žebrová klenba. Vnitřní zařízení kostela pochází z doby poslední velké opravy v polovině 19. století, v současné době je uloženo v prostorách litomyšlského proboštství.

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)