Krátké fragmety pozůstatků městských hradeb z konce 15. či počátku 16. století, které navázaly na starší opevnění. Dochován úsek s poloválcovou baštou na sz a sv. a úsek na západním obvodě města.
Graficke pismenko Pozůstatky středověkého opevnění historického města Bruntálu, které chránilo střed města se všemi jeho domy a stavebními dominantami před nežádanými návštěvníky.
Městské hradby, které původně obíhaly centrum města ve tvaru oválu, se pouze v severozápadním nároží napojovaly na starší opevnění zámku, původně hradu. Do dnešních dob se z těchto kamenných hradeb zachovaly pouze krátké úseky v severozápadní části města v návaznosti na objekt zámku (asi 70 m dlouhý úsek s poloválcovou baštou), na západním obvodu a v severovýchodním ohbí v podobě dovnitř otevřené poloválcové bašty.

historie

Současné fragmenty kamenných hradeb Bruntálu jsou pozůstatky opevnění z pozdního 15. až 1. poloviny 16. století, které zřejmě navázalo na starší opevnění města. Vstupy do města chránily tři brány: severovýchodní Opavská (Krnovská), jižní Olomoucká a západní Niská (Staroměstská). Brány dle mapy stabilního katastru neexistovaly již v roce 1836.