Základy kostela pocházejí z roku 1384. V roce 1652 kostel vyhořel, ale už v roce 1653 celková rekonstrukce. Vedle kostela dřevěná zvonice na zděném podstavci.
Pohled na kostel od severu
Graficke pismenko Obec Mcely leží 15 kilometrů od Nymburka. Při příjezdu do obce od Nymburka je kostel sv. Václava vidět již z dálky. Kostel stojí ve spodní části obce, na kopečku. Je v perfektním stavu a viděl jsem málo takto udržovaných památek jako je místní kostel se zvonicí. Kostel významně doplňuje vzhled obce a podtrhává její vzhled. Na návsi je socha a naproti faře je krucifix. Obě památky jsou rovněž ve výborném technickém stavu. Ke kostelu vede do kopce cesta lemovaná stromy. V oknech kostela jsou velmi zajímavé vitráže. V druhé části obce je zámek a barokní sýpka. Celá obec je v perfektním stavu a je vidět že místní zastupitelstvo se činní a všemi prostředky se snaží o zvelebování obce.
Aleš Marek, 9.2. 2006

historie

Kostel sv. Václava byl připomínán v dobových pramenech již v roce 1384, kdy byl snad vystavěn. V roce 1652 vyhořel a následně v roce 1653 byl znovu obnoven. Při celkové obnově byla kladena snaha o změnu lodi. Budova je jednolodní, obdélníková s pětiboce uzavřeným gotickým presbytářem. Sakristie je na severní straně. V jižní straně lodi je barokní portál z roku 1653, nad ním výklenek se sochou sv. Václava roku 1700. Presbytář sklenut křížovou

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek druhý. Československá akademie věd. Ústav teorie a dějin umění. V roce 1978 vydala v Praze Academia, 9.2. 2006