Původně románský vlastnický tribunový kostel dominuje východní části rozsáhlé obce. Z původní stavby dochována věž a východní část lodi, presbytář a západní část lodi z konce 18. století (1779?). Uprostřed bývalého hřbitova.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 12/2009
Černčice leží na levém břehu Ohře asi 2 km východně od Loun. Prochází jimi silnice II/246, ke kostelu vede místní komunikace ze západního okraje jádra obce. Veřejnou dopravou jsou dostupné linkou MHD z Loun a příměstskými autobusy (o víkendech sporadicky), nejbližší železniční zastávka Veltěže (trať Lovosice - Louny) asi 2 km jihovýchodně.
Bohoslužby, při kterých je kostel přístupný, se konají jen sporadicky (na rok 2010 se plánují čtyři termíny), informujte se na uvedeném kontaktu.

Kostel svatého Vavřince
    První písemná zmínka o Černčicích sice pochází až z roku 1365, obec je však mnohem starší. Materiálním dokladem této skutečnosti jsou i románské části zdejšího kostela, které ho umožňují datovat do II. poloviny 12. století. Z původní stavby na výrazné vyvýšenině nad pravým břehem Ohře se dochovala hranolová věž a obvodové zdi lodi, stavěné z pravidelných kvádrů. Kostel byl postaven jako tribunový, což umožňuje předpokládat, že na kopci s ním

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 3.1. 2010