Hrady.cz
Zaniklá sobětická tvrz stávala na ostrůvku uprostřed rybníčka při jižním okraji Sobětic. Je poprvé připomínána roku 1514. Roku 1520 byla vypálena. Naposledy je připomínána tvrz v Soběticích v 17. stol. Není však prokázáno, že se jedná o stejnou tvrz.
Tvrziště
Pohled na tvrziště uprostřed rybníka
© Luděk Pitter 04/2006
Graficke pismenko Obec Sobětice se nachází necelé 3 km jihovýchodně od Klatov vlevo od silnice I/22 vedoucí z Klatov do Horažďovic. V Místě odbočky do Sobětic je při silnici malý rybník a při jeho severovýchodním břehu je malým ostrůvkem, kde dříve stávala tvrz. Dnes je ostrůvek zarostlý stromy a nejsou na něm žádné stopy zdiva

historie

Ves Sobětice vznikla počátkem 14. stol. Byla rozdělena do dvou částí a jako jeden z majitelů je v roce 1345 připomínán klatovský měšťan Glenglin. Druhou část vlastnil Jindřich ze Sobětic, který ji v roce 1348 zapsal jako věno manželce Kateřině. Předpokládá se, že tvrz v Soběticích vznikla v 1. polovině 14. stol. Sobětičtí drželi ves až do roku 1639. Za Alše ze Sobětic, přívržence Sudy z Řeneč, byla sobětická tvrz v roce 1520 vypálena. Od roku

L.P. podle Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, III., Argo, s. 723 -724, 5.2. 2006