zaniklá obec Pelhřimovy
Zdevastovaný gotický kostel sv. Jiří z 15. století. Barokně upravován. Kostel je jediným mementem na zaniklou pohraniční obec Pelhřimovy.
ruina kostela sv. Jiří v zaniklých Pelhřimovech
Graficke pismenko Jde o poničený gotický kostel z 15. století, upravený barokně, s průčelím z počátku 19. století. Je to jediná větší památka na již zaniklou obec Pelhřimovy. Vzhledem k tomu, že šlo o německou obec, byla po druhé světové válce vylidněna. To, že zde stály obytné domy připomínají jen četné základy obvodového zdiva. V místech, kde zřejmě bývaly rozkvetlé sady jsou niní pitvorně zkroucené hrušky a jabloně. Nejvíce zamrazí návštěva starého německého hřbitova. Desítky náhrobků zde leží vyvrácené na zemi. Na pozůstalé dnes již nikdo nevzpomene. Obec leží na samých hranicích s Polskem. Pokud byste chteli, můžete po zarostlém můstku překročit ...
Marius Dee, 3.2. 2006

V současné době probíhá rekonstrukce
    V současné době probíhá rekonstrukce kostela .Byli opraveny okna a vsazeny mříže a opravena věž. Ještě je kostel stále volně přístupný . Ke kostelu vede polní cesta, která po dešti je nesjízdná .
    Luděk Vláčil , 13.5. 2014

Zřícenina gotického kostela sv. Jiří v Pelhřímovech
    Na hranici s Polskem, 8 km od Města Albrechtice se nacházela německy osídlená obec Pelhřímovy. Po 2. světové válce, po odsunu Němců, nechali komunisté obec zlikvidovat. Vše bylo srovnáno se zemí a po osídlení zde zůstaly jen zbytky základů domů zarostlé bujnou vegetací a přestárlé ovocné stromy v místech bývalých sadů. Posledním svědkem existence obce je značně zchátralý kostel sv. Jiří. O jeho záchranu usilují již několik let aktivisté Hnutí

Zuzana Holasová , 29.11. 2009