Nový kostel, Kežmarok
Nový evangelický kostel tvoří pohledovou dominantu města. Budova postavená v nezvyklém eklektikém slohu v letech 1872 - 94 podle projektu architekta Th. Hansena. V roce 1909 přistavěno tzv. Thökölyho mauzoleum.
celková pohled na kostel od východu
© Jan P. Štěpánek 09/2005
Graficke pismenko Skutečnou pohledovou dominantou města Kežmarok netvoří ani slavný městský hrad, ani gotická basilika sv. Kříže, nýbrž tzv. Nový evangelický kostel těsně při hlavní silnici vedoucí podél jižní strany historického jádra města. Úchvatná representativní stavba je postavena v poněkud bizardním, tzv. eklektickém slohu. To znamená, že na budově se snoubí mnoho stavebních slohů. Najdeme zde převážně prvky byzantské, románské, renesanční, ale i maurské a orientální. Evangelický kostel byl postaven v letech 1872 – 1894 podle projektu vídeňského architekta Th. Hansena, jako náhrada za již nevystačující a nevyhovující starý dřevěný artikulární kostelík v jeho ...

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko