Moje místa 0
Kostel sv. Vavřince byl postaven nákladem S. F. Rebentische v letech 1740 – 1746. Tato jednolodní stavba nad levým břehem Olešné nahradila dřívější dřevěný kostel přenesený sem údajně z Metylovic.
celkový pohled na farní kostel od místní fary
© Jan P. Štěpánek 01/2006
Graficke pismenko Paskovský farní kostel zasvěcený sv. Vavřinci stojí nad levým břehem říčky Olešné vedle mostu spojujícího dva původní paskovské celky, levobřežní vesnici Paskov a pravobřežní městečko Paskov s tvrzí.
Současný kostel nahradil v roce 1740 starý dřevěný kostelík přenesený do Paskova údajně z Metylovic. Jednolodní barokní stavba s polygonálně zakončeným presbyteriem je kryta vysokou mansardovou střechou. Kostel doplňují po stranách přístavby kaplí a štíhlá vstupní věž v čele kostela, zakončená cibulovitou bání.
V nedávné době prošla stavba celkovou rekonstrukcí a kostel opět tvoří důstojnou architektonickou protiváhu nedalekému zámku. Paskov byl r. 2011 opět prohlášen městem.

historie

Nejpozději k roku 1534, kdy je písemně zmíněn, stával v Paskově farní kostel. Podle všeho však samotný kostel vznikl již dříve. Původní, patrně dřevěný kostel byl dle tradice údajně do Paskova přenesen z podbeskydské obce Metylovice. V roce 1613 byl pro kostel ulit nový zvon. Současná stavba byla postavena v letech 1740 – 1746 nákladem tehdejšího majitele zámku a panství Samuela Františka Rebentische. V roce 1828 byla stavba kostela rozšířena.

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), 31.1. 2006