První zmínky o tvrzi v Domousnici pocházejí z roku 1290. Písemné zmínky jsou z roku 1400. Dnešní podoba zámku je výsledkem stavebních úprav z let 1917 až 1926.
Celkový pohled
Graficke pismenko Zámek leží asi 15 kilometrů od Mladé Boleslavi směrem na Dětenice. Při příjezdu do obce je vidět věž zámečku a okolní hospodářské budovy. Okolo zámku vede turistická cesta a je tedy možno si zámek prohlédnout alespoň přes plot. Dokonce i majitelé byli ochotní a příjemní. Zámek je příležitostně přístupný v rámci pořádání veřejných akcí.
Aleš Marek, 1.2. 2006

historie

Historie Domousnice sahá do roku 1290. V roce 1378 byl držitelem Beneš Bílý z Dětenic. Tvrz vznikla okolo roku 1400 a písemně je dokládána v roce 1405, kdy patřila Karlu Harasovi z Bosyně. Ten však nezanechává žádného mužského potomka, ale pouze dceru Elišku, a proto panství připadá příbuznému Bohuňkovi Harasovi. V letech 1510 až 1535 zde vládl Markvart Frice z Daliměřic. Po jeho smrti se majetku ujímá jeho vnuk Zikmund. Roku 1573 prodal Jan

Aleš Marek / Hrady a Tvrze na Mladoboleslavsku, Zdeněk Fišer, nakladatel: okresní muzeum Mladá Boleslav, 30.1. 2006

Časová osa

1290
    První zmínky o Domousnicích.
    1378
    Uváděn jako držitel Beneš Bílý z Dětenic.
    1400 (?)
    Vznik tvrze.
    1405
    Písemné zprávy o tvrzi kdy patřila Karlu Harasovi z Bosyně. Po jeho smrti panství připadá příbuznému Bohuňkovi Harasovi.
    1510 - 1535
    Zde vládl Markvart Frice z Daliměřic. Po jeho smrti se majetku ujímá jeho vnuk Zikmund.
    1573
    Jan Frycek prodal celé dědictví do kterého patřil i statek v Domousnici s tvrzí a poplužním dvorem Václavu Bírkovi z Násilí.
    koncem 16. století
    Pan Jiří Bírka z Násilí odkazuje a rozděluje celé panství na dva díly a to Kryštofovi ze Šlovic a Olešné a Petrovi Koučovi z Kauče. Kryštof potom přenechává svojí část panu Petrovi z Kauče.
    1609
    Pan Petr zde nechal vystavět novou renesanční tvrz.
    po roce 1620
    Tvrz byla zkonfiskována za účast Petra Kouče v bitvě na Bílé hoře.
    1623
    Dalším majitelem se stává Polyxena Lobkovicová z Pernštejna ale majetek byl i přes prodej brzy navrácen zpět Kaučům. Majetek přebral Jetřich z Kauče, který pojal za manželku Annu Marii Byšovcovou z Bašova, ta se stává dědičkou celého majetku.
    1630
    V písemnostech se hovoří o tvrzi s pivovarem.
    1750
    Se novými majiteli stávají Scherzerové z Kleinmühlu.
    1785
    Novými majiteli se stávají Půlpáni z Feldštejna.
    koncem 19. století
    Patřili Domousnice průmyslníkovi Augustinovi Schrolovi a po jeho smrti jeho dědicům.
    1911
    Navštívila zámek česká operní pěvkyně Ema Destinová.
    1917 - 1926
    Dalším majitelem se stává český politik a poslanec rakouského sněmu Jindřich Maštálek, ten zde provádí jedny z posledních stavebních úprav.
    Po smrti Jinřicha Maštálka byl zámek prodán.
    V socialistické éře sloužil zámek jako rekreační středisko Svazu invalidů.