Hrady.cz
Barokní zámek z rozmezí let 1730-50 patrně dle návrhu K. I. Dientzenhofera umístěný v klidném prostředí malého parčíku. Později na konci 19. století nepatrně rozšířen. Dnes v areálu sídlí zdravotnické středisko.
Graficke pismenko Veleslavínský zámeček dnes slouží jako nemocniční zařízení, dlouho zde sídlila pneumologická klinika. Ta byla přemístěna do FN Motol. V rámci areálu se dále nacházejí dva samostatně stojící pavilony stejného využití. Jednopatrový objekt zámku chlubící se nad vystupujícím centrálním rizalitem nevelkou věžičkou je umístěn do příjemného prostředí menšího parku. To může být nepatrně narušeno těsnou blízkostí místní teplárny.

historie

Veleslavín, dlouhá léta statek benediktinského kláštera na Břevnově (nejstarší zmínku obsahuje zakládací listina břevnovského kláštera z r. 993), později (r. 1420) připadl pražskému purkrabství. Známý je například tiskař Daniel Adam z Veleslavína. Ačkoliv přesné datum výstavby současného zámku známé není, stalo se tak určitě v rozmezí let 1730-50. Autorem návrhu by mohl být i samotný K. I. Dienzenhofer, který v té době pracoval pro stavební