Kostel sv.Markéty byl postaven v letech 1786 – 92. Jedná se o pozdně barokní stavbu s klasicistními prvky.
Celkový pohled na kostel sv. Markéty
Graficke pismenko Farní kostel sv. Markéty se nachází v blízkosti zámku v Dolních Bludovicích. Největší zásluhu na postavení dnešního kostela má tehdejší farář Šebastián Piskoř. Ten požádal o biskupské svolení ke stavbě nového chrámu. Základní kámen byl položen na svátek sv. Markéty ve čtvrtek 13. července 1786 a celá stavba byla dokončena v neděli 18. listopadu 1792. Jedná se o pozdě barokní stavbu s klasicistními prvky. Kostel sv. Markéty je tzv. jednolodní s půlkruhovým závěrem a s přístavky sakristií na jižní a severní straně. Z dálky je viditelná hranolová věž zakončená bání s tzv. lucernou. Fasáda je hladká, v průčelí s pilastry, okna i portál s půlkruhovým záklesem. Pod kostelem na svahu k řece Lučině se rozkládá původní hřbitov, na jehož území stál dříve původní dřevěný kostel.
Miroslav BITTER, 25.1. 2006

historie

Dolní Bludovice byl ve starším období centrem náboženského života. Již v době Bloudovských nabyly Dolní Bludovice na významu jako sídlo farnosti, k níž byly kromě Horních a Prostředních Bludovic přifařeny také Šumbark a části Datyně a Živoříc. Farní kostel se v Dolních Bludovicích připomíná poprvé roku 1335 a pak znovu v roce 1447. Původní budova kostela byla jistě vystavěna ze dřeva, jako většina kostelních staveb na Těšínsku. Tato kostelní

Jan Rolenc podle: Haviřov, kniha k 40. výročí založení města, 26.1. 2006