zámek Těrlicko

Larischovský zámek, Horní Těrlicko
Malý venkovský zámek pozdně barokního charakteru na břehu Těrlické přehrady, která zatopila centrum obce. Charakter zámku podtrhuje pouze mansardová střecha a půlkruhový štít v severním průčelí podepřený lizénami.
pohled na průčelí zámku
Graficke pismenko Takzvaný Larischův zámek v Těrlicku se nachází v dolní části dnešní obce, takřka na břehu stejnojmenné údolní nádrže, jež zatopila bývalé centrum obce i s kostelem. Z bývalého zámeckého dvora, který zámeckou stavbu obklopoval zůstala v nezměněné podobě zachována pouze samotná budova zámku. Tu tvoří jednoduchá nevýrazná, původně barokní obdélná stavba o jednom patru přestavěná v duchu klasicismu s nevýrazným mělkým jednoosým čelním rizalitem. V ose zahradního průčelí zámku je mělký rizalit završen půlkruhovou atikou. Vstupní fasáda je hladká, boční jsou zvýrazněny zahloubenými mělkými pilastry bez ukončení. Podobně tomu je na fasádě ...