kostel sv. Michala

starý dřevěný kostel se hřbitovem
Částečně zachovalé terénní náznaky oválného areálu hřbitova a zaniklého kostela sv. Michala, vystavěného nejpozději do pol. 15. stol. V r. 1806 dřevěný kostel vyhořel a byl obnoven na jiném místě. Areál sloužil jako hřbitov až do pol. 19. století než byl přeměněn v sad.
Pohled od severovýchodu na severní hranu lokality hřbitova
Graficke pismenko Lokalita zaniklého dřevěného kostela sv. Marka, původního farního kostela vsi Stříteže, a areálu bývalého hřbitova. Oválný, původně patrně mírně vyvýšený areál hřbitova (cca 25 - 30 m x 20 - 25 m) se v náznaku zachoval ve středu těšínské obce Střítež, položené na plochém vrcholu tzv. Střítežského kopce. Farní kostel v těchto místech stával již nejpozději od poloviny 15. století, kdy je poprvé zmiňován, až do roku 1806, kdy shořel a byl obnoven jako zděná novostavba na jiném místě. Z areálu hřbitova, rozkládajícího se za domem č.p. 39 se zachovala jeho vlastní zarovnaná plocha, dnes přeměněná v sad, ohraničená na severu a západě mírným svahem.

historie

Středověká ves Střítež je poprvé písemně zmíněna k roku 1305. Farní kostel se zde však připomíná poprvé v roce 1447. Od roku 1566 příslušela zdejší fara evangelíkům, jejichž víra se na Těšínsku velmi rozšířila a praktokovala jí dokonce samotná vládnoucí těšínská knížata. Po skončení 30 - leté války byla fara s konečnou platností předána roku 1654 katolíkům. I přes tuto skutečnost zůstali obyvatelé Stříteže povětšinou věrní evangelickému vyznání.

Jan P. Štěpánek, dle L. Hosák: Historický místopis země Moravsko - Slezské, Academia, 19.7. 2006

61-62 Ostravsko